För några veckor sedan dök en liten ukrainsk kille upp i sällskap med sin mamma och ville var med på träningen. Det visade sig att de anlänt till Sverige dagen innan.
– Det kändes som ett fint kvitto att han redan efter 24 timmar efter att ha kommit till ett nytt land kunde börja hitta ett sammanhang och nya kompisar, säger Johan Brodin.
Sen i början av april har ukrainska barn fått möjlighet att spela fotboll i Norrtulls SK en gång i veckan och hittills är det är det drygt femton ukrainska barn som börjat i klubben.
För några veckor sedan dök en liten ukrainsk kille upp i sällskap med sin mamma och ville var med på träningen. Det visade sig att de anlänt till Sverige dagen innan.
– Det kändes som ett fint kvitto att han redan efter 24 timmar efter att ha kommit till ett nytt land kunde börja hitta ett sammanhang och nya kompisar, säger Johan Brodin.
Johan Brodin är en av eldsjälarna bakom Norrtull SK’s integrationsarbete. Han studerar och har varit aktiv inom Norrtull i nästan hela sitt liv. Som sexåring började han spela fotboll i föreningen och idag spelar han i seniorlaget. Tränare och ledare blev han under tonåren och han har även arbetat på föreningens kansli.
Halvtidstjänsten att driva klubbens integrationsarbete delar Johan Brodin med Mia Sjöholm. Hon arbetar till vardags som journalist och blev aktiv i föreningen då hennes barn började spela fotboll. Idag är hon fotbollstränare sedan många år och kör även innebandy med en mammagrupp och en språkvandring med mammor.
För Mia blev startskottet att engagera sig när en nyanländ pojke efter några gånger helt slutade dyka upp på träningarna. När Mia frågade honom varför så kom det fram att han inte hade råd.
Klubben strävar efter att alla barn och unga, oavsett bakgrund och socioekonomiska förutsättningar ska kunna idrotta och hitta en meningsfull fritidsaktivitet. Man jobbar aktivt för att sänka trösklarna att gå från en anmälan till att börja spela i klubben och de kan idag erbjuda kraftigt subventionerade medlemsavgifter, träningskläder och hjälp med logistiken.
Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen och trottoarerna i Vasastan börjar sakta fyllas på av barnfamiljer som är på väg hem. Ett stenkast från Wenner-Gren center, på Vanadisvägen, ligger Matteus skolas bollplan. Här har en handfull barn i olika åldrar samlats i försommarvärmen. Norrtulls SK’s öppna fotbollsträning ska börja om 20 minuter och Johan Brodin möter upp.
– Det är lite svårt att planera träningen för vi vet aldrig hur många som faktiskt kommer från gång till gång. Kanske gör det fina vädret att man inte kommer hit alls idag, säger han.
Allt fler ansluter och till slut är det ett 30 tal barn och ungdomar i varierande åldrar på fotbollsplanen. Majoriteten är killar i yngre tonåren.
Många kommer i sällskap med sina mammor och träningarna har visat sig bli en viktig social plattform även för de vuxna.
– På förra träningen var det en mamma som kunde tipsa en annan om ett jobb som hon inte själv kunde ta, berättar Johan.
2017 öppnade ett etableringsboende för nyanlända familjer i Norrtulls stadsdel och över hundra familjer som nyligen kommit till Sverige flyttade in.
Oberoende av varandra fick Mia och Johan en liknande tanke om nu hade föreningen en viktig roll att fylla.
– I samarbete med organisationen Goda Grannar och Norrmalms stadsdelsförvaltning sökte vi i början aktivt upp familjerna på etableringsboendet. Det var helt avgörande att träffa familjerna för att bygga relationer och etablera tillit. Vi hade 20 platser men det kom mer än dubbelt så många.
Idag är det många aktiva inom ramen för integrationsarbetet så att nu är det snarare så att barn och unga som vill börja själva söker upp klubben.
Tillskillnad från många andra idrottsklubbar som väljer att elit satsa på ett fåtal individer så är NSK en breddklubb där alla får vara med på sina egna villkor.
– NSK:s grundidé bygger på att slussa in barnen i ordinarie lag och inte ha separata lag för till exempel nyanlända på det sätt som andra klubbar ofta gör. Det är nog ganska unikt för oss. Vi har inga speciella lag för nyanlända, alla spelar i våra ordinarie, säger Johan.
Klubbens arbete med integration bygger på just tanken att idrott leder till ökad integration genom att träningar, matcher och turneringar blir viktiga sociala sammanhang med nya vänner och ett naturligt tillfälle att lära sig bättre svenska.
– Idrotten är en plats för vänskap, gemenskap, glädje, rörelse och så mycket mer; avslutar Johan.
Clara Tengbom